We (Darren and José) will be using similar techniques to study both species in the same areas at the same time. So we decided to place the activities together on this blog. However the projects are different. Find out more about the peccary project here and the tapir here.

Nós (Darren e José) vai usar técnicas similares para estudar as duas espécies nas mesmas áreas, no mesmo tempo. Então decidimos colocar as atividades em conjunto aqui neste blog. Mas, os projetos são diferentes. Saiba mais sobre o projeto “queixada” aqui o projeto “anta” aqui.

Thursday, December 15, 2011

Out of the frying pan? Why it is easier to find white-lipped peccaries in a restaurant than in the forest


 After 88 days, 594 kilometers of census, 223 camera-trap days and 867 track-station days (see here for a summary of the surveys) I detected 1 location where white-lipped peccary had passed in Núcleo Caraguatatuba.  And no sign of white-lipped peccary in Intervales.

 Após 88 dias, 594 km de censo, 223 camera-trap dias e 867 track-station dias (veja o resumo aqui) eu detectei um só local onde queixada tinha passado no Núcleo Caraguatatuba. E nenhum sinal de queixada em Intervales.


This results means that across both the areas studied (a total of 78 837 hectares or 788 square kilometers) of Atlantic Forest I confirmed the presence of only 1 group.

Isto resulta significa que em ambos as áreas estudadas (de um total de 
78 837 hectares ou 788 quilômetros quadrados) de mata atlântica, confirmei a presença de apenas um grupo.


But how many did I expect to find?
Well studies in the Amazon forest estimate that they range over an area of between 60 – 140 km2 (Peru), or 20 to 100 km2 (Brazil). In Mexican dry forests 39 to 98 km2. In areas of Brazilian Cerrado (a type of savannah) 14 to 288 km2, and in a fragment of Atlantic Forest 20 km2. The area used by different groups also overlaps. Therefore, if: 1) populations were healthy and 2) the habitat was suitable (see here for an example of why this is unlikely in the Atlantic Forest) I would expect there to be a total of somewhere between 13 (60 km2 home-range) and 39 (20 km2 home-range) groups in both the areas studied.

Mas quantos que eu esperava encontrar?
Bom - estudos na floresta amazônica estimativa que eles vivem numa área de entre 60 - 140 km2 (Peru), ou 10 a 100 km2 (Brasil). No México (florestas secas) de 39-98 km2. Em áreas de Cerrado do Brasil 14 a 288 km2, e em um fragmento de Mata Atlântica 20 km2. A área utilizada por diferentes grupos também sobreposições. Portanto, se: 1) as populações eram saudáveis e 2) o habitat era adequado (veja aqui um exemplo de por que isso é improvável na Mata Atlântica) a expectativa é que haja um total entre 13 (60 km2 área de vida) a 39 (20 km2 área de vida) grupos em ambas as áreas estudadas.


But you may ask -  if you do more surveys will you find more?

Mas você pode perguntar - se você fizer mais pesquisas você vai encontrar mais?.

The answer is yes.
For example unconfirmed reports suggest that there are White-lipped peccaries in the protected areas next to Intervales, and in other parts of the Núcleo Caraguatatuba that I was unable to access. So I undoubtedly “missed” some peccaries.
However, if they are present in any reasonable number, in other words if healthy populations existed (i.e. 13 – 39 groups) I should have found a lot more especially as white-lipped peccaries are very easy to find. Why easy to find? Because they make such a mess (see photos here).

A resposta é sim.
Por exemplo, relatos (não confirmados) sugerem que existem queixadas nas áreas protegidas ao lado de Intervales, e em outras partes do Núcleo Caraguatatuba, sem acesso pra pesquisas. Então, eu, sem dúvida, "perdi" alguns queixadas.
No entanto, se eles estão presentes em um número razoável, em outras palavras, se existiram populações saudáveis (isto é 13-39 grupos) eu deveria ter encontrado muito mais, especialmente como as queixadas são muito fáceis de encontrar. Por que fácil de encontrar? Porque eles fazem uma bagunça na mata (ver fotos aqui).



So, as I was able to find only 1 location I can conclude that white-lipped peccaries are ecologically extinct (i.e. so rare that they no longer perform their vital ecological functions that maintain forest biodiversity) in the areas studied.

Então, como eu era capaz de encontrar apenas um local, eu posso concluir que queixadas são ecologicamente extinta (tão raro que elas não podem mais realizar suas funções ecológicos que manter a biodiversidade da floresta) nas áreas estudadas.

Unfortunately, in the state of São Paulo it is therefore easier to find white-lipped peccaries on a restaurant plate than in the forest ..........
If you don’t believe me check the links below......

Where to buy

Rise of demand for peccary meat

Rearing tips

Recipes:

Portanto e infelizmente, no estado de São Paulo, é mais fácil encontrar queixadas em um rodízio de restaurante do que na floresta ..........
Se você não acredita em mim vê os links abaixo ....... 
Onde comprar:

Aumento da demanda por carne de queixada

Sistemas de Criação

Receitas

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